Omlet: Omlet, tavada sıvı yağ veya margarinle yumurtaların kırılıp, çırpılmasıyla yapılan bir yemektir. Peynir, et veya sebzelerin katılmasıyla tatlandırılarak yapılan omletler, kahvaltıların vazgeçilmezidir. Omlet, İspanya'dan Japonya'ya, ABD'ye kadar dünyanın pek çok köşesinde sevilerek tüketilen bir yiyecektir. Omlet, A vitamini, demir, fosfor, çinko, folik asit ve protein bakımından zengin bir yiyecektir. Ancak, omlet yüksek miktarda kolesterol içermektedir. Omlet yapımında kullanılacak yumurta sayısına göre et ve peynir miktarını azaltmak mümkündür. Bir adet orta boy normal omlet yaklaşık 84 kalori içerir. Omlet Yapmanın Püf Noktaları: Omlet yapımı kolay gibi görünse de acemiler için sonu genellikle hüsranla biten tariflerden biridir. Omletler sadece yumurta, süt veya krema ilave edilerek pişirilen ve pişme sonrasında çeşitli garnitürler ilave edilerek servis yapılan bir tür yumurta yemeğidir. Kabarık omlet veya ince omletler yapmak için bazı püf noktalara uymak gerekir:
Omlet Çeşitleri: Omlet çeşitleri arasında; Kabaklı Omlet, Otlu Omlet, Karışık Omlet, Jambonlu Omlet, İtalyan Omleti, Pazar Omleti, Közlenmiş Biberli ve Domatesli Omlet, İspanyol Omleti ve Ispanaklı Omlet bulunmaktadır. Klasik Omlet Tarifi: Malzemeler
Omlet Nasıl Yapılır? Derin bir kapta yumurta, süt, tuz ve karabiberi birlikte çırpın. Kabarık bir omlet istiyorsanız çırpıcı kullanarak iyice çırpın. Tavaya tereyağını koyun ve orta ateşte yağı eritin. Tavayı hafifçe sağa sola eğerek tavanın tüm yüzeyini yağlayın. Çırptığınız yumurta karışımını tavaya boşaltın ve tavanın yüzeyine eşit yayılmasını sağlayın. Omletin tamamı pişip sıvı yer kalmadığında bir yarısına peynir serpin. Spatula yardımıyla omleti serptiğiniz bölümü üzerine katlayıp servis yapabilirsiniz. Kabarık Omlet Yapmanın Püf Noktaları: 1. Yöntem: Omletinizin daha kabarık olmasını istiyorsanız 2 adet yumurtaya, 1 çorba kaşığı su ve 1 çay kaşığı mısır ununu karıştırıp çırpın ve kızgın tavaya boşaltın. Böylece daha kabarık bir omlet yapmış olursunuz. 2. Yöntem: 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı nişasta, 1 yemek kaşığı su ve yarım çay kaşığı tuzu birlikte çırpın. Tavaya zeytinyağı koyun ve yağı ısıtın. Çırpılmış malzemeleri dökün ve üzerine kapak kapatın. Tavayı arada sırada sallayarak sulu yerlerinin pişmesini sağlayın, sonra kapağı açın ve omletin altını üstünü çevirin. Çevirince daha fazla kabaracaktır. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun. |